top of page
חיפוש

בינה מלאכותית במרחב החינוכי: יחידת לימוד והערכה לחג השבועות

  • תמונת הסופר/ת: Shani Goldstein
    Shani Goldstein
  • 18 במאי 2024
  • זמן קריאה 2 דקות

עולם החינוך משתנה לנגד עינינו, במהירות אדירה ובעוצמה שלא ידענו כמותה. יחד עם הרצון להטמיע חדשנות בתהליכי למידה, הוראה והערכה, אנו נותרים עם המון שאלות לגביי האופנים בהם כדאי לעשות זאת, באילו מינונים ובאילו כלים. באופן אישי, אני מאוד מתעניינת ועוסקת באופן שבו הבינה המלאכותית תשנה את תהליכי ההערכה. לאחר שקראתי מאמר בנושא (ומיד יגיע גם הפירוט) החלטתי להכין יחידת לימוד בנושא חג השבועות הקרב ובא, המשלבת בתוכה חלק מהפרקטיקות שהוזכרו במאמר.



הרחבה - מאמר בנושא פרקטיקות הערכה באמצעות AI


המאמר מדגיש כי עליית טכנולוגיות בינה מלאכותית חזקות כמו מודלי שפה גדולים (למשל ChatGPT) מציבה אתגרים משמעותיים לגישות הערכה מסורתיות כמו חיבורים. כאשר בינה מלאכותית יכולה ליצור אוטומטית חיבורים משכנעים מתזכירים קצרים, השימושיות של חיבורים להערכת הידע והמיומנויות של תלמידים מוטלת בספק. מאמר שפורסם בדיוק על נושא זה מציין את הפוטנציאל לבינה מלאכותית לאפשר חידושים בהערכה, כמו למשל: יצירת משימות הערכה אותנטיות, אוטומציה או שיפור של מתן ציונים והערכה רציפה ומותאמת יותר. בו זמנית, הכותבים מציינים סיכונים כמו דחיקת מומחיות המורים הצידה, העברת אחריותיות למתכנתים והגבלת תפקיד הפדגוגיה. 


מבחינת פרקטיקות מבטיחות להערכה בעולם של בינה מלאכותית, מספר רעיונות מרכזיים עלו שחשוב לי להביא בפניכם:


  • הדגשת חשיבה ומיומנויות מסדר גבוה שקשה יותר לבינה מלאכותית לזייף, כמו ניתוח וביקורת על פלטים שנוצרו על ידי בינה מלאכותית. לגרום לתלמידים לבחון בקפידה תשובות של בינה מלאכותית.


  • שימוש בבינה מלאכותית כחלק מתהליך ההערכה עצמו, כמו לגרום לתלמידים לתקשר עם כלי בינה מלאכותית כדי לפתור בעיות או להציע רעיונות, ואז להסביר את התהליך שלהם. ההערכה הופכת להיות יותר על שיתוף הפעולה בין אדם לבינה מלאכותית. 


  • שילוב הערכות מרובות מצבים שמשלבות חיבורים/טקסט עם מוצרים אחרים כמו דיונים, פרויקטים, מצגות וכו'. זה הופך את זה לקשה יותר עבור בינה מלאכותית לבדה להצליח (לפחות בינתיים…)


  • שמירה על תפקיד חזק לשיפוט ומומחיות המורה בפירוש נתוני הערכה רציפה המופעלים על ידי בינה מלאכותית. מורים, ולא בינה מלאכותית, צריכים להוביל החלטות פדגוגיות.


  • פיתוח אוריינות בינה מלאכותית של תלמידים כחלק מהוראה והערכה, כך שהם יבינו את היכולות והמגבלות של הטכנולוגיה בה הם משתמשים.


  • קביעת עקרונות ומדיניות סביב השימוש האתי, ההוגן והאחראי בבינה מלאכותית בהערכה. שקיפות היא המפתח.


Gašević, D., Siemens, G., & Sadiq, S. (2023). Empowering learners for the age of artificial intelligence. In Computers and Education: Artificial Intelligence (Vol. 4). Elsevier B.V. https://doi.org/10.1016/j.caeai.2023.100130



 
 
 

Comments


bottom of page